Duminică, 17 martie 2024, la sediul Primăriei Comunei Gorbănești, a avut loc timp de 2 ore, un atelier de primăvară, de art-terapie, adresat copiilor cu dizabilități din această comună, precum și familiilor lor, susținut de reprezentații Asociației Conexiuni pentru Comunitate Botoșani, o echipă mobilă formată din asistent social Carmen-Elena Smit, psiholog Tamara Balan și ergoterapeut Sabina-Alexandrina Dinco.
17 copii cu dizabilități, alături de frați și surori, precum și părinții lor au participat la acest atelier de creație în care au prins viață mărțișoare de lemn vopsite de ei, lipite pe carton decupat, felicitări din hârtie colorată și tablouri pe pânză, în culori tempera, precum și la atelierul emoțiilor, de recunoaștere și exprimare emoțională.
Temele dezbătute în cadrul Școlii părinților: recunoașterea emoțiilor, inteligenta emoțională, nevoile psihologice ale copiilor cu dizabilități, dar și ale părinților, povești terapeutice.
„Prin tablourile create, copiii au demonstrat creativitate, fantezie și multă originalitate. Fotografiile vorbesc de la sine.
Și-au luat propriile lucrări acasă, deși tare am fi vrut să putem realiza o expoziție. Sperăm ca peste ani, când vor privi tabloul, să-și amintească de această zi cu același drag pe care l-am simțit noi venind aici.” Carmen Smit – președintele Asociației Conexiuni pentru Comunitate
Atelierul este parte din proiectul „Conectare prin culoare” derulat în comunele din județul Botoșani – ateliere de creație furnizate copiilor și tinerilor cu dizabilități din mediul rural, precum și familiilor lor, acolo unde accesul la serviciile de tip centre de zi sau terapii este poate mai greu accesibil.
Proiectul este sprijinit de Fundația pentru Comunitate Cluj Napoca și MOL România prin Programul Mol pentru sănătatea copiilor.
Obiective: îmbunătățirea abilităților manuale, sociale, artistice ale copiilor/tinerilor, manifestarea creativității, îmbunătățirea participării la viață comunității a persoanelor vulnerabile în general și cu dizabilități, in special, o mai mare vizibilitate și acceptare la nivel local, dezvoltarea abilităților parentale, promovarea educației non-formale.
Cu prețuire! Pentru detalii puteți consulta pagina Asociației Conexiuni pentru Comunitate. https://www.facebook.com/conexiunipentrucomunitate